Σαράκι

Το Σαράκι είναι παρασιτικό έντομο το οποίο ανήκει στην τάξη των κολεοπτέρων. Το σαράκι αποτελεί  τον μεγαλύτερο εχθρό ακατέργαστου αλλά και κατεργασμένου ξύλου καθώς μπορεί να προσβάλει από δέντρα μέχρι σκληρό και επεξεργασμένο ξύλο (έπιπλα , σκεπές, πατώματα, κόντρα πλακέ, κάθε είδους ξύλινες κατασκευές…). Επειδή τα περισσότερα είδη πετούν, μετακινούνται εύκολα από κατοικία σε κατοικία και από τα δάση στις  κατοικίες ενώ όσα δεν πετούν, μεταφέρονται με προσβεβλημένα υλικά. Η ζημιά που προκαλούν είναι πολύ μεγάλη καθώς τρέφονται με όλο το υλικό του ξύλου.

Το σαράκι εισχωρεί στο ξύλο όπου γεννάει τα αυγά του, μετά από κάποιο διάστημα εμφανίζονται οι προνύμφες οι οποίες τρέφονται αποκλειστικά με ξύλο. Η προνύμφη του εντόμου ζει μέσα στο ξύλο από 1 έως 5 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο το έντομο αρχίζει την διάνοιξη στοών και οπών μέσα σε αυτό με καταστροφικές συνέπειες.

Η παρουσία του γίνεται αντιληπτή όταν η εισβολή έχει προχωρήσει καθώς παρατηρούνται μικρές οπές ή σκόνη από ρινίσματα ξύλου και περιττώματα του εντόμου.

 Υπάρχουν 9 κατηγορίες εντόμων που προσβάλουν το ξύλο  (Anodidae, Bostrychidae, Lyctidae, Cerambycidae, Hylotrupes, Buprestidae, Scolytidae, Ambrosia, Curculionidae). Ωστόσο ο μεγαλύτερος αριθμός ξυλοφάγων κολεοπτέρων κατοικημένων χώρων βρίσκονται στις οικογένειες   Anobidae, Bostrychiadae και Lyctidae.

Τα κυριότερα και πιο επικίνδυνα είδη είναι τα εξής:

  • Anobium Punctatum
  • Lyctus bruneus
  • Hylotrupes bajulus
  • Bostrychus capunius