Κατσαρίδες


Οι κατσαρίδες ζουν σε σκοτεινά, υγρά μέρη και προτιμούν τις θερμές θέσεις. Αλλά και σε ξηρά μέρη που έχουν πρόσβαση στο νερό. Στις αποθήκες και τις κατοικίες του ανθρώπου βρίσκουν ευνοϊκή θερμοκρασία και τροφή, ώστε να αναπαράγονται σχεδόν όλο το έτος. Δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ψυχρές θερμοκρασίες μόνο γύρω στους 20οC.

Οι κατσαρίδες είναι πολυφάγα σαπροφάγα έντομα. Τρώνε φυτικά και ζωικά υλικά, για παράδειγμα τρόφιμα, ζωοτροφές, σκουπίδια, νεκρά έντομα και άλλα ζώα, καθώς και τα αποχωρήματα ζώων.

Προκαλούν αλλεργίες που εκδηλώνονται με συμπτώματα από τη μύτη (αλλεργική ρινίτιδα), από τους βρόγχους (αλλεργικό άσθμα) και από το δέρμα (αλλεργικό εξάνθημα). Οι ιοί της μολυσματικής ηπατίτιδας και της πολιομυελίτιδας έχει βρεθεί ότι μεταδίδονται και με τη βοήθεια των κατσαρίδων.

  • Αμερικάνικη κατσαρίδα - Americana Cockroach (Periplaneta Americana)
Είναι κοσμοπολίτικο είδος. Οι αμερικάνικες κατσαρίδες ποικίλουν σε μήκος από 2,7 έως 5,5 εκ. Έχουν επίπεδο ωοειδές σχήμα, ακανθώδη πόδια και μακριές κεραίες καθώς και φτερά καφεκόκκινου χρώματος. Οι νύμφες δεν διαθέτουν φτερά και τρέχουν πολύ γρήγορα. Οι ενήλικες κατσαρίδες επιβιώνουν χωρίς τροφή έως και τρεις μήνες και για ένα μήνα χωρίς νερό. Μπορούν και πετούν. Αναπτύσσονται και αναπαράγονται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη 21οC. Βρίσκεται σε σκοτεινά και υγρά μέρη και αποφεύγει το φως. Βρίσκεται ιδιαίτερα σε υπονόμους, νεροχύτες, σιφώνια τουαλέτας κ.α.  • Γερμανική κατσαρίδα - German Cockroach (Blattella Germanica)
Είναι κατσαρίδα μικρούς μεγέθους, μήκους 1.3-1.7cm και χρώματος ανοιχτοκάστανου με σκούρες κηλίδες στον θώρακα. Έχουν φτερά και πετούν σπάνια μόνο όταν ενοχληθούν. Τα θηλυκά μεταφέρουν ωόσακκο επί 2-4 εβδομάδες. Τα αυγά βγαίνουν μετά από περίπου 20 ημέρες. Τα τέλεια  ζουν μέχρι και 10 μήνες σε 25οC. Η διάρκεια ζωής τους είναι 6-12 μήνες. Εμφανίζονται συνήθως την άνοιξη.
Οι γερμανικές κατσαρίδες θεωρούνται «οικιακές κατσαρίδες» καθώς διαβιούν σε σπίτια, διαμερίσματα, εστιατόρια, βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων, νοσοκομεία κ.ά. Προτιμούν κυρίως τις κουζίνες και τις τουαλέτες διότι έχουν μεγάλη ανάγκη από υγρασία. Είναι παμφάγες και πτωματοφάγες και αν μείνουν χωρίς φαγητό εμφανίζουν έως και καννιβαλιστικές τάσεις. Είναι φορέας μικροοργανισμών τα οποία μεταδίδονται με το σώμα τους και τα αποχωρήματα τους στα τρόφιμα.


  • Ανατολίτικη κατσαρίδα - Oriental Cockroach (Blatta Orientalis)
Είναι η κατσαρίδα της εξοχής και εμφανίζεται τις ζεστές εποχές του έτους κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιου και Ιούλιο. Έχει μέγεθος 2,7-3,4cm και χρώματος γυαλιστερό καφέ ή μαύρο με πόδια συνήθως ερυθροκάστανα. Το είδος είναι παμφάγο και μπορεί να σκαρφαλώσει σε λείες κατακόρυφες επιφάνειες. Δεν πετά. Η κατηγορία αυτή προτιμά υγρά μέρη με οργανική ύλη που αποσυντίθεται και θεωρείται το πιο ακάθαρτο είδος οικοπαρασιτικών κατσαρίδων. Επειδή προτιμούν τις ψυχρότερες θερμοκρασίες βρίσκονται σε κρύα υπόγεια, σε ακατοίκητα κτήρια ή χώρους χωρίς θέρμανση και μετακινούνται μαζικά κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Η κάθε θηλυκή κατσαρίδα παράγει 16 αυγά που εκκολάπτονται για 60 ημέρες. Τα θηλυκά ζουν 1-6 μήνες και μπορούν να πεθάνουν εάν μείνουν χωρίς νερό μέσα σε δύο εβδομάδες και χωρίς τροφή για ένα μήνα.
Η καταπολέμηση τους μπορεί να γίνει με ψεκασμό ή gel ανάλογα το είδος και το σημείο προσβολής.


Πληροφορία

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της Βιολογικής χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που είναι απαραίτητο.