Κοριοί


Οι κοριοί είναι νυκτόβια έντομα που κινούνται με πολύ μεγάλη ταχύτητα και τρέφονται με αίμα κατά διάρκεια της νύχτας από ανθρώπους ή ζώα που βρίσκονται σε κατάσταση ύπνου. Τρυπούν το δέρμα και μυζούν αίμα.

Προτιμούν μέρη του σώματος που μένουν εκτεθειμένα ( Λαιμός, πρόσωπο, θώρακας, βραχίονες και χέρια). Δε θεωρούνται «καλοί» μεταφορείς παθογόνων αλλά εκτός από τα ενοχλητικά νύγματα κατά τον ύπνο του ανθρώπου βοηθούν στη μεταφορά του ιού της ηπατίτιδας Β. Ζουν ομαδικά. Συνήθως τα συναντάμε σε υπνοδωμάτια. Δεν πετούν λόγω έλλειψης πτερυγίων.
  • Cimex lectularius  - Κοριός του ανθρώπου 
Οι ενήλικοι κοριοί έχουν σχήμα στρογγυλό και πλατύ 4-5mm, χρώματος καστανοκόκκινο. Μπορεί να μείνουν πολλούς μήνες χωρίς τροφή, κρύβονται σε απομονωμένα μέρη κατά προτίμηση σε επιφάνειες με ύφασμα, ξύλο (κουφώματα, έπιπλα, δάπεδα) και χαρτί όπου αφήνουν χαρακτηριστικά μαύρα εκκρίματα.

Οι αντιδράσεις στο τσίμπημα του κοριού διαφέρουν από άτομο σε άτομο αναλόγως της ευαισθησίας του δέρματός τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι δημιουργούν εξογκώματα στη σειρά.

Οι κοριοί αντιμετωπίζονται με παρασιτοκτόνα αλλά τα οικιακά παρασιτοκτόνα σε σπρέι συχνά δεν μπορούν να τα εξαλείψουν λόγω της ανθεκτικότητας που έχουν αναπτύξει στα φάρμακα αυτά.

Η αντιμετώπιση των κοριών γίνεται και με ειδικό εξοπλισμό με φυσικές μεθόδους.

Πληροφορία

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της Βιολογικής χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που είναι απαραίτητο.