2106717739

Κουνούπια


Τα κουνούπια υπάρχουν σ΄ όλον τον πλανήτη. Μεταδίδουν πολλές σοβαρές ασθένειες όπως ελονοσία και κίτρινο πυρετό. Έχουν σώμα 3-6mm με μακριά πόδια. Είναι αιμομυζητικά έντομα.

Γεννούν μέχρι και 10 φορές από 50-500 αυγά την πρώτη φορά και λιγότερα τις επόμενες. Το χρονικό διάστημα από το στάδιο του αυγού έως το στάδιο του τέλειου εντόμου είναι 2 εβδομάδες. Οι 5 γενεές κουνουπιών μας δίνουν 50 εκατομμύρια κουνούπια. Τα αυγά μπορούμε να τα βρούμε στην επιφάνεια έστω και μικρής ποσότητας στάσιμου νερού.

Μόνο τα γονιμοποιημένα θηλυκά τρυπούν τον άνθρωπο για λήψη αίματος για γόνιμα αυγά. Το τσίμπημα από κουνούπι μπορεί να προκαλέσει μικρή ή μεγάλη αλλεργική αντίδραση.     

Στη χώρα μας συναντάμε τα εξής είδη:

  • Κουνούπι αηδές - Aedes Aegypti
Το κουνούπι αυτό τα τελευταία χρόνια ήρθε στην Ελλάδα είναι το Aedes albopictus ή “Asian Tiger Mosquito” ή το «κουνούπι τίγρης» που μεταφέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου και προκαλεί εγκεφαλίτιδα.

Το κουνούπι αυτό είναι πολύ επιθετικό και τσιμπάει και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχουν προσαρμοστεί να ζουν σε περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα σε αγροτικές και περιαστικές περιοχές. Αναπαράγονται ακόμα και σε μικρά δοχεία με σχετικά καθαρά νερά. Είναι δραστήρια κατά την διάρκεια της ημέρας και κινούνται σε μικρές αποστάσεις από τους χώρους αναπαραγωγής.


  • Κουνούπι ανωφελές - Anopheles sp
Σχετίζονται άμεσα με τον άνθρωπο καθώς παρατηρούμε να μυζούν ανθρώπινο αίμα σχεδόν κάθε φορά.

Αναπαράγεται σε ανοιχτά, εκτεθειμένα στον ήλιο αβαθή γλυκά ή και υφάλμυρα νερά με άφθονη επιφανειακή βλάστηση.

Εντοπίζεται συνήθως στις άκρες βάλτων, ελών, λιμνών αλλά και σε ορυζώνες, ρυάκια, πηγές, δίκτυα άρδευσης, δίκτυα αποχέτευσης, χαντάκια/τάφρους κ.α.

Η ακτίνα δράσης του είναι 3,5 χιλιόμετρα.  • Κουνούπι των κατοικιών - Culex sp
Το είδος του κουνουπιού αυτού μυζεί αίμα σχεδόν κάθε φορά από τον άνθρωπο. Αναπαράγεται σε δοχεία, ντεπόζιτα, βαρέλια, φρεάτια αποχετεύσεων και παλιά ελαστικά που έχουν φρέσκο νερό πλούσιο σε οργανική ύλη. Δραστηριοποιείτε μετά το σούρουπο και κατά τη διάρκεια της νύχτας και η ακτίνα δράσης του μπορεί να φτάσει και τα 22,5 χλμ. αλλά συνήθως παραμένουν σε μία ακτίνα 800 μέτρων.

Ο έλεγχος του πληθυσμού των κουνουπιών σε επαγγελματικούς και σε οικιακούς χώρους πραγματοποιείται με ειδικούς ψεκασμούς σε μορφή νέφους και με ειδικές αντικουνουπικές συσκευές.


Πληροφορία

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της Βιολογικής χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που είναι απαραίτητο.