Μυρμήγκια


Τα μυρμήγκια είναι έντονα κοινωνικά, ζουν κατά ομάδες δημιουργώντας κοινωνίες.

Τα μυρμήγκια αποτελούν σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο για τους οικιακούς χώρους και κατά προτίμηση τους χώρους τροφίμων (κουζίνες), αλλά και για τις επιχειρήσεις καθώς η εισχώρησή τους σε προϊόντα αποθήκευσης ή σε χώρους εστίασης προσβάλλουν το κύρος της επιχείρησης και θέτουν υπό αμφισβήτηση την υγιεινή των εγκαταστάσεών τους.

Η εξολόθρευσή τους είναι επίπονη αλλά με τη σωστή απεντόμωση και τη συχνότητα των εφαρμογών θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Τα δύο είδη που συναντάμε στην Ελλάδα είναι το μυρμήγκι φαραώ και το μαύρο μυρμήγκι. 

  • Μυρμήγκια Φαραώ - Monomorium Pharaonis
Το μυρμήγκι Monomorium pharaonis (μυρμήγκι του Φαραώ) είναι μικρού μεγέθους περίπου 2-6mm, χρώματος κίτρινου και σχεδόν διαφανή.  Τα συναντάμε συχνά στις κουζίνες των σπιτιών αλλά και σε θαλάμους νοσοκομείων. Σε χώρους νοσοκομείων έχει βρεθεί ότι μπορεί να μεταφέρει Salmonella, Pseudomonas, Staphylococcus, και Clostridium, όταν έχει πρόσβαση στα λερωμένα σεντόνια και μολυσμένους επιδέσμους.
  • Μαύρο μυρμήγκι - Lasius Niger
Είναι το πιο κοινό είδος μυρμηγκιού στην Ελλάδα. Είναι μικρού μεγέθους 3-5mm και μαύρου χρώματος. Δημιουργεί μεγάλες αποικίες. Τα μαύρα μυρμήγκια βρίσκονται συνήθως σε σαπισμένα ξύλα, κορμούς ή στο έδαφος κάτω από τα τούβλα και τις γλάστρες. Διασπείρονται ταχύτατα μέσω του διεθνούς εμπορίου φυτών, γλαστρών και φυτοχωμάτων.

Προκαλούν προβλήματα κυρίως στους κήπους και δημιουργούν ενόχληση με την παρουσία τους γύρω από τις κατοικίες και συχνά μπαίνουν στα σπίτια για αναζήτηση τροφής.

Η αντιμετώπιση του πληθυσμού των μυρμηγκιών πραγματοποιείται είτε με δολωματικό gel, το οποίο μεταφέρεται στις φωλιές ώστε να εξοντωθούν οι βασίλισσες και οι εργάτριες που βρίσκονται εκεί. Επίσης, πραγματοποιείται και ψεκασμός για την αντιμετώπιση των διερχόμενων μυρμηγκιών.

Πληροφορία

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της Βιολογικής χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που είναι απαραίτητο.