Σκόροι αποθηκών

Οι σκόροι των αποθηκών αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια με πολλά διαφορετικά είδη.

  • Plodia Interpunctella
Είναι έντομο πολυφάγο που προσβάλλει σπόρους, ξερά λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτες και άλλα τρόφιμα που φέρουν γλυκόζη.

Ο ενήλικος σκόρος έχει μήκος 10mm και έως διπλάσιο άνοιγμα φτερών. Αναγνωρίζεται από τα μπροστινά φτερά, τα οποία στο μισό έχουν χρώμα
καστανοκόκκινο με δύο κάθετες μαύρες γραμμές και στο άλλο μισό ασημόλευκο και με ελαφρές πτυχές. Το θηλυκό γεννά περίπου 150 αυγά που είναι υπόλευκα με ελαφρώς ανώμαλη επιφάνεια.

Στους αποθηκευτικούς χώρους εκτός από την καταστροφή των σπόρων και των άλλων προϊόντων, υποβαθμίζουν και τη συνολική εμφάνιση με τους ιστούς που δημιουργούν οι προνύμφες.

  • Εφέστια των αλεύρων - Anagasta Kuehniella (Ephestia Kuehniella) 
Η εφέστια των αλεύρων είναι μια ειδική κατηγορία σκόρων που προκαλούν ζημιές κυρίως σε αλευρόμυλους, σε αποθήκες αλεύρων και λιγότερο σε αποθηκευμένους σπόρους.

Το μέγεθος του σκόρου αυτού είναι 22mm. Το χαρακτηριστικό του σκόρου αυτού είναι τα μπροστινά φτερά τους χρώματος σατινέ με δύο κάθετες κυματοειδείς γραμμές με άνοιγμα όσο και το μήκος τους. Τα θηλυκά εφέστια γεννούν αυγά σε ομάδες 10-30 τεμαχίων. Μόλις βγουν οι προνύμφες αρχίζουν να υφαίνουν με μεταξωτά νήματα τον χώρο όπου θα παραμείνουν για να γονιμοποιηθούν και τα νήματα αυτά υποβαθμίζουν περαιτέρω την ποιότητα των αλεύρων.

Ο βιολογικός τους κύκλος είναι 83-123 ημέρες, αναλόγως με την τροφή και τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

  • Σκόρος των υφασμάτων – ρούχων - Tineola Bisselliella
Ο σκόρος των ρούχων δεν έχει καμία σχέση με τους σκώρους που μολύνουν τα τρόφιμα και τα δημητριακά.

Ο ενήλικας σκόρος είναι χρυσός με κοκκινοχρυσές τρίχες στην κορυφή του κεφαλιού του. Μια σειρά από χρυσές τρίχες κρύβει τα φτερά. Επειδή αυτοί οι σκώροι δεν προσελκύονται από τα φώτα, συνήθως τα βρίσκουμε κοντά στα ρούχα , όπως σε μια σκοτεινή ντουλάπα. Σε ηρεμία, οι σκώροι των ρούχων έχουν μήκος περίπου 6,5mm.

Τα θηλυκά γενούν κατά μέσο όρο 40 έως 50 αυγά κατά τη διάρκεια περιόδου 2 έως 3 εβδομάδων και πεθαίνουν αφού ολοκληρώσουν τη διαδικασία ωοτοκίας.
Υπάρχουν δύο γενιές ετησίως. Η προνύμφη είναι το επιζήμιο στάδιο του σκώρου των ρούχων. Τρέφονται με ρούχα από μαλλί, χαλιά, επικαλυμμένα έπιπλα, γουναρικά, αποθηκευμένα μάλλινα αντικείμενα, ζωικές τρίχες σε βούρτσες. μάλλινα μαξιλαράκια. Τρέφονται επίσης με συνθετικά ή βαμβακερά υφάσματα αν αυτά τα υφάσματα περιέχουν και μαλλί.

Οι σκώροι των ρούχων συνήθως πετούν γύρω από την άμεση περιοχή του σπιτιού όπου έχει εμφανιστεί η μόλυνση και η πτήση τους δεν είναι καλή και τείνουν να τρέχουν και όχι να πετάνε με σταθερό τρόπο όπως οι σκώροι που μολύνουν τα τρόφιμα.
Οι εξειδικευμένοι τεχνικοί της Βιολογικής τοποθετούν παγίδες φερορμόνης ώστε να καταπολεμηθεί ο πληθυσμός των σκόρων.


Πληροφορία

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της Βιολογικής χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που είναι απαραίτητο.