Τρωκτικά

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλά είδη τρωκτικών πιο συχνά συναντάμε τα εξής : 

  • Αρουραίοι των οροφών - Black rat / Rattus rattus
Οι αρουραίοι των οροφών ή «μαύροι αρουραίοι» μπορεί να έχουν χρώμα από μαύρο μέχρι ανοικτό καφέ με διαφοροποίηση μόνο στην κοιλιά που συνήθως είναι χρώματος γκρι. Το μέγεθος του σώματος κυμαίνεται από 15 έως 20cm. Το μήκος της ουράς τους είναι πάντα μεγαλύτερο από το σώμα διαθέτουν ικανότητα αναρρίχησης.

Ζουν σε μέρη υπερυψωμένα από το έδαφος. Συχνά ζουν και πολλαπλασιάζονται σε βιομηχανικούς χώρους όπου υπάρχει τροφή και προστασία.

Τρέφονται από κάθε είδους φρούτα, φυτά και καρπούς αλλά και από ότι άλλο βρουν προκειμένου να επιβιώσουν. Χρειάζονται οπωσδήποτε νερό σε καθημερινή βάση, το οποίο συνήθως λαμβάνουν από τη διατροφή τους.

Είναι νυκτόβιοι και μπορούν να αναπαράγονται όλο το χρόνο αλλά περισσότερο την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ζουν 2-3 χρόνια, γεννούν 5-8 νεογνά τα οποία μετά από 3 μήνες είναι ικανά για αναπαραγωγή.

  • Οικιακά ποντίκια - House mouse / Mus musculus
Τα οικιακά ποντίκια είναι μικρά σε μέγεθος και χρώματος γκρίζο καφέ με κοιλιά γκρίζα ή κιτρινωπή.     Έχουν ελαφρώς μυτερή μύτη και έχουν μαύρα μάτια που ελαφρώς προεξέχουν. Τα αυτιά τους είναι μεγάλα και έχουν λίγο χνούδι.   

Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να φτάνει έως και τα 2 χρόνια εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το κάθε θηλυκό ποντίκι 20 ημέρες μετά το ζευγάρωμα γεννά 5-6 νεογέννητα τα οποία σε 6-10 εβδομάδες είναι ικανά για αναπαραγωγή. Γι αυτό και αυξάνονται ραγδαία σε περιοχές όπου δεν λαμβάνονται μέτρα.

Τα οικιακά ποντίκια ζουν μέσα και γύρω από τα σπίτια σε αγροκτήματα, σε επαγγελματικούς χώρους, εμπορικά κέντρα αλλά και σε αγρούς, όταν υπάρχει καλλιέργεια.

Τρέφονται με σπόρους φυτών, λιπαρές και σακχαρώδεις τροφές και χαρακτηριστικά καταστρέφουν παρα πολλες τροφές διοτι δοκιμάζουν λίγο από όλα.

  • Καφέ αρουραίοι - Brown rats / Rattus norvegicus
Οι καφέ αρουραίοι είναι εύσωμοι με μυτερή μύτη, μικρά αυτιά και άτριχη ουρά μικρότερη από το σώμα τους. Έχουν χρώμα καφέ γκρι ή κόκκινο στο επάνω μέρος του σώματος και λευκό, γκρι στη κοιλιά. Οι ενήλικες αρουραίοι ζυγίζουν περίπου 500 γραμμάρια.

Μπορούν να ζήσουν έως και 3 έτη εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, μετά το ζευγάρωμα γεννούν 6-12 νεογνά τα οποία 3-4 εβδομάδες αργότερα, ζουν αυτόνομα και το πολύ σε 3 μήνες είναι ικανά για αναπαραγωγή.

Οι καφέ αρουραίοι είναι κυρίως νυκτόβια τρωκτικά αλλά στις μεγάλες πόλεις δραστηριοποιούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ζουν πολύ κοντά στους ανθρώπους και δημιουργούν φωλιές σε υπόγεια και κατώτερα επίπεδα κτιρίων.

Διαθέτουν οξεία ακοή και όσφρηση.
Η καταπολέμησή τους γίνεται είτε χρησιμοποιώντας παγίδες είτε με χημικός έλεγχος με ειδικά δηλητηριώδη δολώματα τρωκτικών.






Πληροφορία

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της Βιολογικής χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που είναι απαραίτητο.