Τσιμπούρια
Τα τσιμπούρια είναι χρώματος καφεκόκκινου και μεγέθους 3.2mm. Ζουν στο έδαφος ή σε ξύλα περιμένοντας να βρεθεί ο ξενιστής- ζώο (σκύλος, γάτα) για να προσκολληθούν. Τρέφονται με αίμα. Με την τροφή αλλάζουν χρώμα και γίνονται μπλέ-γκρίζο.

Τα ενήλικα θηλυκά μόλις προσκολληθούν σε κάποιο ζώο και τραφούν, εάν βρουν και δεύτερο τσιμπούρι στο ίδιο σώμα για να ζευγαρώσουν, γεννούν περίπου 10.000 αυγά τα οποία εκκολάπτονται αναλόγως των συνθηκών από 3 εβδομάδες έως μήνες αργότερα. Τα τσιμπούρια των σκύλων σε κατάλληλες θερμοκρασίες ζουν περίπου 2 μήνες.

Στην Ευρώπη, οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τσιμπούρια είναι πολλές και μπορεί να αναδειχθούν σε σοβαρές: νόσος Lyme, αναπλασμώσεις, ρικετσιώσεις, μπαμπεσίωση, ιογενής κροτωνογενής εγκεφαλίτιδα. Η μετάδοση παθογόνων στοιχείων από μολυσμένα τσιμπούρια γίνεται συνήθως, από τα μέσα της άνοιξης έως και το φθινόπωρο και μπορεί να καταλήξουν στους ανθρώπους τυχαία.

Η καταπολέμηση γίνεται σε ψεκασμό.
Πληροφορία

Το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό της Βιολογικής χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που είναι απαραίτητο.