2106717739

Τερμίτες

Πρόκειται για κοινωνικά έντομα τα οποία ζουν σε οργανωμένες αποικίες και ανήκουν στην τάξη των Ισόπτερων. Μια αποικία τους μπορεί να αποτελείται από μερικές εκατοντάδες έως αρκετά εκατομμύρια μέλη. Πολλαπλασιάζονται από μια βασίλισσα η οποία μπορεί να γεννήσει αρκετές χιλιάδες αυγά την ημέρα και η οποία μπορεί να ζήσει 30 – 50 χρόνια.

Οι τερμίτες είναι μικρά λευκά, μπεζ ή μαύρα έντομα τα οποία έχουν έξι πόδια και το σώμα τους αποτελείται από τρία τμήματα – κεφαλή , θώρακας, και κοιλία. Κατατάσσονται στην κατηγορία των Ξυλοφάγων Εντόμων καθώς τρέφονται με ξύλο και άλλα κυτταρινούχα υλικά.

Θεωρούνται ως τα πιο καταστρεπτικά έντομα στον κόσμο καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε δάση, φυτείες και κτήρια. Αποδυναμώνουν το ξύλο και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και δομικές καταστροφές σε κτηριακές εγκαταστάσεις. Κατοικούν σε υπόγεια τούνελ και μόνο μια ομάδα βγαίνει έξω η οποία βγάζει φτερά σε αναζήτηση νέας περιοχής για δημιουργία φωλιάς. Οι τερμίτες συνήθως εμφανίζονται σε σμήνος το φθινόπωρο ή την άνοιξη όταν ο καιρός είναι ακόμη υγρός.

Αρκετοί φίλοι, αυτές τις ημέρες, έχουν θορυβηθεί από την παρουσία πτερωτών ΤΕΡΜΙΤΩΝ, σε απρόσμενα σημεία, ακόμη και μέσα στα σπίτια …από ανοιχτά παράθυρα κλπ..

Το φαινόμενο λέγεται «σμηνουργία» και συμβαίνει κυρίως Άνοιξη και Φθινόπωρο. Πρόκειται περί «μετακομίσεως» τμήματος της αποικίας με πτερωτά αναπαραγωγικά άτομα για δημιουργία νέας αποικίας και αναπαραγωγή…

Δεν είναι απαραιτήτως δικοί σας…έρχονται από απόσταση και παρασυρόμενοι από τον άνεμο …

Απευθυνθείτε σε ειδικό απεντομωτή για να τους «απομακρύνει» καταλλήλως …

ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Οι τερμίτες ονομάζονται αλλιώς « Λευκά Μυρμήγκια ή Μυρμήγκια με φτερά».

Πολύ συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια ωστόσο οι κύριες διαφορές τους είναι ότι:
  • οι κεραίες των τερμιτών δεν έχουν κλίση όπως των μυρμηγκιών,
  • το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλίας και
  • τα φτερά των τερμιτών είναι ίσα - έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος σε αντίθεση με των μυρμηγκιών.